Architecture | Commercial and Retail | Dyson |

Dyson

Chicago | 2008

Lightswitch Architectural took a theatrical spin on the office; columns are spot-lighted, multiple track luminaires can be adjusted for different effects in the main hallway, the lighting in the product display room can be adjusted to show the effects of different store lighting on their product displays.

What It Was

The Client had outgrown their former office. They needed a space to work, meet, entertain clients, and showcase products which would reflect the quality of their products while providing inviting and comfortable office areas. The company started to investigate green business practices, but abandoned the LEED certification process for their office when costs were calculated. However, the designer was directed to be as energy efficient as possible, within the very tight budget. The office is located in the old Montgomery Wards catalog building, which has a landmarked façade and a dense column grid.

What We Did

Lightswitch Architectural took a theatrical spin on the office; columns are spot-lighted, multiple track luminaires can be adjusted for different effects in the main hallway, the lighting in the product display room can be adjusted to show the effects of different store lighting on their product displays. The soft, streamlined lighting in the reception area immediately communicates the company’s concept of artful products driven by cutting edge technology. Light grazes the brick wall between the reception and office areas, creating a dramatic architectural frame for the transition from the reception area to the office space beyond. Warm light outside the call center and conference rooms dramatizes the blue tint of the glass sound barrier, creating a “jewel box” effect. In order to meet the budget and to preserve the integrity of the simple design, emergency power is incorporated into primary lighting fixtures. An astronomical time clock turns off the lights in different zones at specific times, resulting in a dark office at night.

Why It Worked

Lightswitch Architectural gave the client’s new loft-like office space a clean, techy look which augments the company’s branding. Using only a few types of energy efficient luminaires simplifies maintenance and reduces costs. The clean, simple lighting helps the space feel organized, with the focus on people and products. The lighting solution achieved energy efficiency and flexibility on a first class level within a coach class budget.