Architecture | Commercial and Retail | Presence Health |

Presence Center for Advanced Care

Presence Health | Chicago, IL | 2015

Lightswitch Architectural helped to create a warm, welcoming and healthy environment using a combination of decorative and architectural LED lighting and advanced controls.

What It Was

The new Presence Center for Advanced Care at Saint Joseph Hospital in Chicago puts patients first. Not only does the 38,000-sf ambulatory care center provide first-rate health care, but it was also designed by architects CallisonRTKL as a comforting oasis that feels more “hospitable” than “hospital.”

What We Did

Lightswitch Architectural helped to create a warm, welcoming and healthy environment using a combination of decorative and architectural LED lighting and advanced controls. The porte cochere and lobby greet guests with simple, but elegant white light. The lounges in the medical offices and ambulatory care floors, including the 23,000-sf cancer center, were imagined as “living rooms” that make patients feel at home. Decorative pendants are layered with downlights for ambient illumination that feels familiar yet stylish, and linear accent lighting reveals special elements like water features. While it may not look clinical, all the lighting is easy to clean and maintain, making it hospital-friendly. We also consulted on the lighting for the treatment rooms, nurses stations, and MRI and surgical suites. By recommending the exclusive use of LED technology and digital controls in these spaces, we were able to cut the original fixture count in half. This resulted in spaces that aren’t over-illuminated, which ensured better visual comfort for occupants and significantly reduced energy use to make the project's LEED Gold goal a reality. It also gave patients access to local controls so they can adjust light levels to suit their preferences.

Why It Worked

Harsh hospital lighting isn't healthy, so we designed the lighting for Presence Center for Advanced Care with patient wellness in mind. Our designs and suggestions created a comfortable visual environment for patients, visitors and staff alike and simultaneously reduced energy and maintenance costs for the hospital. Photos © CallisonRTKL